Ensimmäinen päivä ei juurikaan poikennut tavanomaisesta päivästä. Kahviin kaadoin soijamaitoa ja päätin ostaa Sunnuntain kuohkeaa vispiä tai Alpron soijakermaa kokeeksi. Teelajitelman kävin läpi ja muutama pussi joutui sieltä boikottiin ihan varmuuden vuoksi. En juurikaan syö makeisia, mutta jostain syystä vegaaniset herkut kuten Ballerina keksit, Annakasen piparit, Pullapirtin munkit, Pandan Hurmaava tumma suklaa, LU Digestive...ovat alkaneet houkuttaa. On täysin sattumaa, että nämä mun ykkös kompiaiset ovat vegaanisia!

Salaatinkastikkeen huomasin uupuvan, kuten myös etikan jonka oletan olevan peruselintarvike? Tein kuitenkin öljypohjaisen kastikkeen josta pystyi löytymään mm. jaffa mandariinin mehua.. Eläinkunnan tuotteita sisältävät kastikkeet lahjoitan jääkaapistani eteenpäin.

 

Tänään ostin jalotofua ja tarkoitus on opetella sitä valmistamaan. En ostanut yhtään mitään millä sen voisin marinoida..mutta eiköhän kaapista jotain löydy, kun sen aika koittaa :) Ostin kuitenkin etikkaa, manteleita, cashew pähkinöitä, Sunnuntain kerman ja mm. Hesen valkosipuli salaatinkastikkeen.Huomenna nämä testiin.. Kävin myös Life kaupassa (Sinne on aina ihan mennä! Lämmintä ja asiantuntevaa palvelua.) hakemassa eettisiä pesuaineita sekä savea. Bentoniitti savi oli hakusessa, mutta päädyimme vihreään saveen. Ihan uusia tuotteita mulle. Luin bentoniitin olevan edullista, mutta 200 grammaa maksoi noin 22 euroa. Viereinen pussi savea maksoi noin 16 euroa 500 gramman pussissa. Kuulemma suosittu merkki tuo bentoniitti, mutta suomessa ei ole juurikaan mainostettu. Näissä kahdessa ei juurikaan eroja ollut eikä ostamastani edullisemmasta pakkauksesta löytynyt tietoa savilajista. Tarkoitus on tehdä itse hammastahnaa. Kupposen savea jo join. 1tl/vesilasi/vrk. Ihan huvikseni join, kun kuulemma hyväksi. On mineraaleja, hivenaineita, ruoansulatuselimistölle hyväksi, auttaa jaksamaan ja kasvattaa kynsiä ja hiuksia. Kolme viikkoa pitäisi päivittäin savidrinkki nauttia. Ehkä käytänkin sisäisesti ja hammastahnan tekoon. Katsotaan mitä jää jäljelle jos naamioiksi asti.

Mummulassa kävin kylässä ja melkein otin omat eväät reissuun. Vahingossa luotin, että kyllä sieltä vegaanille jotain löytyy eli leipää, rehuja päälle ja Beceliä. Mummu olikin ostanu Becel Goldia joten olin syömäti. Mustaa kahvia, mehua ja yksi Marianne karkki :)

Omalle äidilleni tämä ruokavalio asiani on tuttua, kuten myös 96-vuotias mummuni on tottunut vegetaristiin, mutta vegaanius herätti kauhun tunteita hänessä. Niin tietenkin, kun tietoa ei ole.Minä sihisin välillä kiukusta itsekseni, mutta mummun kanssa pidetään oma turpa kii ja asiat kerrotaan rauhallisesti faktoina kuten ne ovat. Näin on hyvä toimia tietenkin aina, mutta sukupolvien välissä on eettinenkin kuilu ja yhteiskunnallista kehitystä ja  "kehitystä"  on tapahtunut joten yrittäkäämme ymmärtää tätä elintapojen ideologioiden/mielipiteiden "törmäystä" ja tapaa käsitellä asioita. Piste.

Kamalan nälän kanssa kotiin. Nuudeleita, mikrossa lämmitettyjä Anamma Vegobullar pyöryköitä pakastimesta, salaattia, auringonkukan siemeniä, pähkinöitä ja manteleita.

Tässä odottelen jälleen niitä sosiaalisia tilanteita joissa vegaanista tehdään hämmennyksen keskipiste ja toisen ruokavaliosta ylimääräinen ongelma, häly sekä tuomio. Raivostuttavia tilanteita joissa usein ihminen paljastaa tietojensa puutteen. Tänään istuin pitkästä aikaa pöydässä jossa tarjottavana oli lihatuotteita sekä maitotuotteita samanaikaisesti. Hyvin surullista. Alan jälleen huomaamaan mitä tämä yhteiskunta on. Ajattelemattomuus, piittaamattomuus.. Kuinka vähän tarvitaan jotta voidaan korvata eläinkunnan tuote esimerkiksi leivonnassa tai kuinka helppoa on valita kaupassa vegaaninen tuote siitä vierestä,samasta hyllystä. Esimerkiksi juuri nuo salaatinkastikkeet joissa vaihtoehtoja on. Suklaat, nuudelit, ateriakastikkeet.. Yksi ihminen vaikuttaa paljon kuukaudessa, vuodessa, kymmenessä vuodessa. Tästä täytyykin etsiä konkreettiset esimerkit käsiini. Koskaan ei tule aliarvioida yksilön voimaa. Ihmisellä on myös mielestäni vastuu, kaikissa kulutustottumuksissaan, selvittää taustat asioille joihin rahansa vaihtaa ja näiden faktojen jälkeen voi tehdä päätöksen siitä mitä minä haluan tukea ja millaista esimerkkiä näyttää esimerkiksi lapsille.

 

 4674722_orig-normal.jpg